Ta sig runt i Hamburg

Ta sig runt i Hamburg

Hamburg har en väl utbyggd kollektivtrafik och det är inga större problem att ta dig runt i Hamburg. Du tar dig smidigt och bekvämt runt även till fots, men Hamburg är en stor stad och om du ska besöka olika sevärdheter och attraktioner i olika stadsdelar kan kollektivtrafiken vara ett bra alternativ. Du kan självklart hyra bil i hamburg, men eftersom kollektivtrafiken är så pass väl utbyggd kan det vara smidigare att exempelvis åka tunnelbana istället. Åtminstone så länge du bara ska vistas i centrala Hamburg. Vill du också kunna göra utflykter i Hamburgs närområde kan absolut en hyrbil vara ett alternativ.

Tunnelbana med fantastisk utsikt

Hamburg har ett väl utbyggt tunnelbanesystem som ägs av Hamburg stad. Det kallas för U-Bahn och det består av fyra linjer, nämligen U1 (blå linje), U2 (röd linje), U3 (gul linje) och U4 (turkos linje). Den gula linjen, U3, är lite speciell, den går mellan centralstationen och St Pauli station, Reeperbahn, och den är en så kallad Hochbahn som går på viadukt längs hela hamnen och med utomhusstationer som har fin utsikt över hamnkvarteren. Missa inte att åka den, om inte annat för utsiktens skull. Redan 1907 öppnades Hamburgs första tunnelbanelinje. Hamburg har också ett pendeltågssystem som kallas för Stadtbahn, S-Bahn, och som har flera linjer. Pendeltåget trafikerar en lång tunnel under centrala Hamburg, City—S-Bahntunneln, och där finns flera underjordiska stationer. Pendeltågen trafikerar också de flesta stadsdelar i Hamburg och är ett bra alternativ till tunnelbanan, åtminstone på dagtid och kvällstid. Endast på helgerna går pendeltågen dygnet runt. Självklart finns också stadsbussar som går högfrekvent till stadens alla delar. Däremot saknas trådbussar och spårvagnar i staden.

Hop-on-hop-off

Ett bekvämt sätt att se Hamburg är att köpa en dagspass för Hop-on-Hop-Off-bussarna. Bussturen går till de största turistattraktionerna och har en inspelad guide på flera språk. När du vill besöka något hoppar du enkelt av och sen är det bara att hoppa på igen när du vill resa vidare. Bussturen i sig tar ca 1,5 timme och har 18 stopp. Bland annat kan du besöka shoppingkvarteren, hamnen och Repherbahn.

Taxi

Hamburgs stora nav är centralstationen, Hamburg Hauptbahnhof. Den är inte bara stadens största station, utan faktiskt också en av Europas största centralstationer med över 450 000 resenärer dagligen. Därifrån går samtliga pendeltågs- och tunnelbanelinjer som trafikerar hela Hamburg, men därifrån går också tåg till andra städer i Tyskland och övriga Europa. Kollektivtrafiken i Hamburg saknar obligatoriska biljettkontroller vid påstigningar på tåg och bussar på dagtid och lördagar. Däremot förekommer stickprovskontroller ofta. Vill du inte åka kollektivt i Hamburg kan taxi kanske vara att föredra. Det finns många taxibolag i staden och det är inte så dyrt att åka. Tänk dock på att de flesta taxichaufförer förväntar sig lite dricks.

Köra bil i Hamburg

Att köra i Hamburg kan vara lite speciellt. Hamburg är ett stort kommunikationsnav för norra Tyskland. Det är mycket trafik och därmed också ett väl utbyggt vägnät med stora trafikleder. Från Hamburg utgår flera motorvägar och många stora vägar möts också just i Hamburg. Vägarna är stora, ofta fyrfiliga och enkelriktade, tänkta för att trafiken ska flyta fram så smidigt som möjligt. Tempot i trafiken är högt i Hamburg och därför är det smart att ha koll på färdvägen redan innan du börjar åka. Skyltningen är dock väldigt bra i Hamburg. Något förbryllande kan det dock vara att det ofta på skyltarna står HH istället för Hamburg, framförallt nära Hamburg där man ser alla avfarter till olika stadsdelar. Exempelvis kan det stå HH-Jenfeld eller HH-Zentrum. HH är nämligen en förkortning av Hansestadt Hamburg. Intressant att veta är också att mycket av Hamburgs trafik går via Elbetunneln som byggdes 1975. Det är Europas längsta undervattensväg, en tunnel bestående av fyra rör med fyra körbanor, 3,1 kilometer lång och 27 meter under Elbe.

Parkera i Hamburg

Om du väljer att ta din egen bil till Hamburg, eller om du väljer att hyra bil när du kommit till Hamburg så kan det vara intressant att veta att det finns goda parkeringsmöjligheter i staden trots att det är en så pass stor stad. Ibland får man också parkera gratis de första tre timmarna. Oftast är det dessutom billigare att parkera än exempelvis i centrala Stockholm. I centrum finns ofta parkeringshus och de största är vanligen bemannade. Perfekt om det skulle uppstå några problem med bommar eller betalning. Värt att veta är dock att Hamburgs parkeringshus ofta är mycket trånga. Ingen hit alltså om du har en stor bil eller inte är van att parkera.