Sevärdheter

Sevärdheter

Åker du till Hamburg finns det mycket att se och utforska. Exempelvis så är Hamburg en av Europas grönaste städer och för några år sedan, 2011, blev staden utnämnd till årets Miljöstad. Det finns parker och trädgårdar överallt runtomkring hela staden. Hamburgs botaniska trädgård är väl värd ett besök. Den är färgstark, men samtidigt en lugn oas för såväl turister som den inhemska befolkningen. Hamburgs omfattande kanalsystem gör att Hamburg har fler broar än Venedig och
Amsterdam tillsammans, och dessa är förstås vackra att strosa över. Runtomkring sjön Alster finns massor av små caféer att sätta sig vid för att njuta av utsikten och lugnet. Från Jungfernsteig utgår flera gånger om dagen ångbåtar som erbjuder stadsundturer på sjön och kanalerna. Att åka på en sådan tur är ett måste vid besök i Hamburg.

 

St. Peterskyrkan med makalös utsikt

St. Peterskyrkan är ett måste för dig som vill uppleva historia, arkitektur och mäktiga byggnader. Den är en av Hamburgs äldsta kyrkor och den stod klar redan 1893. Den har gotiska väggmålningar och makalösa pelare – dessutom måste du ta chansen att promenera de 544 trappstegen ända upp till toppen för att beundra den fantastiska utsikten över Hamburg. Kyrkan ligger i stadsdelen Alstadt där också andra vackra byggnader finns, exempelvis Hamburger Kunsthalle, Hamburs rådhus och kyrkoruinen St. Nikolai-kyrkan.

 

Speicherstadt med Miniatur Wonderland och Hamburg Dungeon

Speicherstadt är en annan stadsdel i Hamburg som är väl värd ett besök. Där ligger exempelvis Miniatur Wonderland, Hamburg Dungeon, Speicherstadt museum och kryddmuseet. Speicherstadt är en 1,5 kilometer lång ö som genomskärs av flera kanaler. Ön byggdes för att lagra varor och där finns de gamla lagerhusen fortfarande kvar. De byggdes av tegel i nygotisk stil för att lagra exempelvis kryddor, kaffe och te. Faktum är att de är de största, historiskt betydelsefulla, bevarade byggnaderna i världen.

En av Hamburgs och hela Tysklands absolut mest populära turistattraktioner är Miniatur Wonderland. Det är en attraktion där en stor miniatyrvärld och en gigantisk modelljärnväg är uppbyggd. Den innehåller allt från Norges fjordar vidare till Österrikes skidbackar och slutligen till Las Vegas casinon. Men miniatyrvärlden innehåller också exempevis 5500 bilar, 335 000 ljus, 228 000 träd och 215 000 människor. Ett intressant besöksmål för såväl stora som små.

Hamburg Dungeon är också vida berömt. Det är ett slags interaktivt museum dit du kan kliva in i en värld fyllt av mardrömmar och uppleva samma skräck som drabbade de boende i Hamburg för länge sedan. Museet innehåller berättelser om verkliga katastrofer och händelser, som till exempel den stora branden som skedde i stadens centrum 1842, förödelsen som stormfloden orsakade 1717 och pestens härjningar omkring år 1530.

 

Andra sevärdheter som är ett måste i Hamburg

Mer än fem miljoner människor reste från Hamburg för att börja ett nytt liv i Amerika. De reste från Landungsbrücken, som är Hamburgs gamla hamnterminal alldeles vid Elbe. Många fartyg med emigranter avgick från denna hamn. Men samtiigt kom också väldigt många turister med fartygen tillbaka till Hamburg, så hamnen var en livlig plats förr. Även idag är Landungsbrücen ett stort turistmål eftersom många kryssningsfartyg stannar till i Hamburg under sina resor.

En av världens mest berömda djurparker, Hagenbecks djurpark, ligger strax utanför Hamburgs centrum. Djurparken grundades redan 1874 och den kom att bli förebild för många andra djurparker runtom i världen eftersom det var den djurpark som introducerade de så kallade frianläggningarna.

Heinrich Hertz-tornet, ett 271,5 meter högt TV-torn, är Hamburgs högsta byggnad och ett tydligt landmärke för staden. Tyvärr håller dock inte tornet längre öppet för allmänheten. Tidigare låg det en utsiktsplats och restaurang högst upp i tornet.

Erotic Art Museum är ett måste att besöka om man åker till Hamburg. Det är ett privatägt museum som innehåller erotisk konst från 1700-talet fram tills idag. Här hittar allt från japanska träurgröpningar, silkesmålningar och etsningar till gamla målningar och skulpturer.