Att göra i Hamburg

Att göra i Hamburg

Hamburg brukar kallas för Staden som aldrig sover, och när du besöker staden och tar del av dess enorma utbud av nöjen, aktiviteter och sevärdheter kommer du att se att det är alldeles sant. Det finns hur mycket som helst att göra i Hamburg och oavsett vem du är eller vad du är intresserad av kommer du att ha massor att se och upptäcka i Hamburg.

 

Exklusiv shopping i Hamburg

Är du intresserad av shopping är det ett måste att strosa längs affärsgatan Jungfernstieg och Neuer Wall, vilket är ett av de mest exklusiva shoppingområdena i Hamburg. Där finns många designerbutiker och andra intressanta butiker. Dessutom ligger Hamburgs mest berömda kyrka i samma område, nämligen St. Mikaelskyrkan.

 

Den syndigaste gatan i Europa

Du som gillar nöjen och nattliv måste förstås besöka Reeperbahn i stadsdelen St. Pauli. Det är stadens och kanske även Europas, absolut mest kända nattklubbskvarter. Där finns teatrar, musikaler och musikklubbar, men också krogar, nattklubbar, casinon och strippklubbar. Faktiskt var det just i Reeperbahn, på klubben Star Club, som Beatles inledde sin karriär på 1960-talet. Museet Beatlemania som ligger i St Pauli är ett museum helt tillägnat det världskända musikbandet från Liverpool. På Fischmarkt som ligger alldeles intill floden Elbe finns varje söndagsmorgon marknad från tidig morgon till sen kväll.

 

Bada och sola på Hamburgs sandstränder

Man kanske inte i första hand tänker på Hamburg som en sol- och badstad, men faktum är att Hamburg har flera kilometer med långa sandstränder och med fina vatten att bada i. Exempelvis kan du testa Elbstrand som ligger mitt i centrala Hamburg eller Blankenese strand i den exklusiva stadsdelen med samma namn.

 

Konst och gamla föremål

Hamburg är en stad full av museer och konsthallar. Du som är konstintresserad kan till exempel titta på samtida konst i Deichtorhallen, beskåda konst från olika tidsepoker i Hamburger Kunsthalle eller titta på modern grafisk konst och skulpturer i Hamburgs Museum für Kunst und Gewerbe. Gillar du gamla eller spännande föremål kan du exempelvis besöka ett u-båtsmuseum, ett erotiskt museum, ett maritimt museum eller ett fotbollsmuseum. Hamburgs stadsmuseum, Museum fur Hamburgische Geschiche, visar stadens historia genom olika utställningar, till exempel stora skepp och tåg i fullstor storlek.

 

Titta på fotboll

Du som gillar sport har en hel del att välja på i Hamburg. Imtech Arena ligger strax utanför Hamburg. Den rymmer 50 000 människor och byggdes om inför fotbolls-VM 2006 då Hamburg var en av värdorterna. Arenan är hemmaarena för Hamburger SV som är ett av Tysklands mest framgångsrika och traditionsfyllda fotbollslag. Kultfotbollslaget FC St Pauli är också hemmahörande i Hamburg. Dessutom har Hamburg kända lag i många andra sporter, exempelvis i amerikansk fotboll, ishockey och handboll.

 

Åk på utflykt

Även om Hamburg har enormt mycket att se, utforska och uppleva så kan det också vara roligt att göra dagsutflykter till närbelägna platser. Exempelvis kan du göra en utflykt till närbelägna Lüneborg som bäst upptäcks med häst och vagn. Eller varför inte besöka Hansastaden Lübeck med sin berömda stadsport och sitt museum helt tillägnat den lokala marsipantillverkningens historia. Eftersom Hamburg ligger vid havet bjuder staden också på många olika båtutflykter. Att åka på en av Alsterrundturerna är ett måste. Det är stadsrundturer som genomförs på vattnet med ångbåtar, vilket ger en underbar utsikt över Hamburgs stadssilhuett. Du kan också göra en minnesvärd dagsutflykt till Altes Land, det gamla landet, som ligger sex mil från Hamburg. Du kan åka dit med antingen båt eller pendeltåg. Där finns mysiga små städer som Jork, Stade och Buxtehude, vackra kyrkor, intressanta museer och stora traditionella bondehus med halmtak. Dessutom finns Europas största fruktodlingsområde där. Extra vackert blir det att besöka området på våren när alla träden blommar.