Resa till Hamburg

Resa till Hamburg

Hamburg är en stor stad i Europa som dessutom ligger strategiskt belägen i norra Tyskland. Att ta sig till Hamburg vållar därför inga svårigheter. Du kan exempelvis ta dig till Hamburg med flyg, buss, tåg eller bil, beroende på vilket färdsätt du föredrar. Oavsett vilket färdsätt du väljer så är det enkelt och smidigt att ta sig mellan Hamburg och Sverige.

Till Hamburg med tåg

Att åka tåg till Tyskland och Hamburg är enkelt eftersom Hamburg Hauptbahnhof är en av Europas största centralstationer. Dagligen har tågstationen ungefär 450 000 resenärer som passerar. Centralstationen är ett nav i Hamburg. Därifrån går samtliga tunnelbanelinjer och pendeltågslinjer. Därifrån går även regionaltåg och fjärrtåg såväl till olika städer i Tyskland som i övriga Europa, exempelvis Danmark, Belgien, Nederländerna och Frankrike. Från Sverige åker du enklast först med SJ från din ort till Malmö. Därefter är det smidigt att hoppa på Öresundståget/Kustpilen till Köpenhamn. Därifrån åker du sedan med direkttåget Deutsche Bahn till Hamburg. Några direkttåg från Sverige till Tyskland går det för närvarande inte. Det tar ungefär 4 timmar och 30 minuter att resa mellan Köpenhamn och Hamburg i bekväma Eurocity-tåg.

Till Hamburg med bil eller buss

Att ta bilen till Hamburg är också smidigt. Från Hamburg utgår flera stora motorvägar, så kallade autobahns. De går exempelvis mot Berlin, Amsterdam, Frankfurt och Köpenhamn. Från Sverige åker du därför enklast över Malmö och Köpenhamn och sedan vidare till Tyskland och Hamburg. Det finns också flera svenska bussbolag som arrangerar bussresor till Hamburg. Antingen bokar du en paketresa. Då kliver du på bussen i din hemstad eller närliggande stad och sedan kliver du av precis utanför hotellet. Enklare än så kan det inte bli. Det finns också vanliga busslinjer där du själv fixar boende. Där krävs det vanligen att du byter buss i Köpenhamn och sedan stannar bussen vid Hamburgs centralstation.

Till Hamburg med flyg

Hamburgs flygplats heter Flughafen Hamburg-Fuhlsbüttel. Den ligger i stadsdelen Fuhlsbüttel i Hamburg och varje år flyger ungefär 12 miljoner passagerare till och från denna flygplats. Hamburgs flygplats är Tysklands fjärde största. Den är också landets äldsta flygplats, redan 1911 öppnade den. Från flygplatsen går det en pendeltågslinje till centrala Hamburg. Det tar ungefär 25 minuter att åka in till centrala Hamburg med pendeltåg. Förutom den stora flygplatsen i Hamburg finns det också en lite mindre flygplats 54 kilometer norr om Hamburg. Den ligger i Lübeck och heter Lübeck Blankensee flygplats. Där landar många av planen från lågprisflygbolag, exempelvis Ryanair och Wizzair. Även från denna flygplats kan du smidigt åka tåg eller buss till centrala Hamburg, vilket tar ungefär en timme. Du kan flyga till Hamburg från Arlanda, Skavsta eller Landvetter. Det är flera olika flygbolag som trafikerar Sverige – Hamburg, exempelvis Lufthansa, SAS och Ryanair. Det finns även möjlighet att åka från Visbys flygplats till Hamburg med flygbolaget Vildanden.

Hyrbil i Hamburg

Om du åker till Hamburg med flyg eller tåg kan det vara smidigt att hyra en hyrbil för att ta dig från flygplatsen in till centrala Hamburg, alternativt för att ta dig mellan flygplatsen och ditt hotell, vilket kan vara smidigt ifall du bor lite utanför Hamburg. Du kan också hyra en hyrbil för att bege dig ut på utflykter i närområdet. Själva Hamburg besöker du lättast till fots eller via den väl utbyggda kollektivtrafiken, men för att ta dig runt i Hamburgs ytterområden eller närområden kan det vara smidigt med en hyrbil. Du kan boka hyrbil redan hemifrån vilket brukar vara billigast (vi rekommenderar biluthyrning.com för att jämföra priser på hyrbilar). Eller så bokar du på flygplatsen och där finns det flera olika hyrbilsbolag att välja mellan.