Resa till Hamburg

Resa till Hamburg

Hamburg är en stor stad i Europa som dessutom ligger strategiskt belägen i norra Tyskland. Att ta sig till Hamburg vållar därför inga svårigheter. Du kan exempelvis ta dig till Hamburg med flyg, buss, tåg eller bil, beroende på vilket färdsätt du föredrar. Oavsett vilket färdsätt du väljer så är det enkelt och smidigt att ta sig mellan Hamburg och Sverige.

Till Hamburg med tåg

Att åka tåg till Tyskland och Hamburg är enkelt eftersom Hamburg Hauptbahnhof är en av Europas största centralstationer. Dagligen har tågstationen ungefär 450 000 resenärer som passerar. Centralstationen är ett nav i Hamburg. Därifrån går samtliga tunnelbanelinjer och pendeltågslinjer. Därifrån går även regionaltåg och fjärrtåg såväl till olika städer i Tyskland som i övriga Europa, exempelvis Danmark, Belgien, Nederländerna och Frankrike. Från Sverige åker du enklast först med SJ från din ort till Malmö. Därefter är det smidigt att hoppa på Öresundståget/Kustpilen till Köpenhamn. Därifrån åker du sedan med direkttåget Deutsche Bahn till Hamburg. Några direkttåg från Sverige till Tyskland går det för närvarande inte. Det tar ungefär 4 timmar och 30 minuter att resa mellan Köpenhamn och Hamburg i bekväma Eurocity-tåg.

hamburg tag - Resa till Hamburg

Till Hamburg med bil kräver nästan alltid färja

Hamburg är en härlig stad att vara turist i. Här finns massor att se och upptäcka, mysiga restauranger att besöka och härliga människor att prata med. Men hur tar man sig smidigt till Hamburg? Ja, att ta en färja till Tyskland är ett smidigt sätt. Det blir som ett litet äventyr i äventyret. Här ska vi berätta om olika färjerutter från Sverige till Tyskland. Du kan läsa mer om dessa resor på färjatilltyskland.se.

Bil genom Danmark

Vill du köra genom Danmark kan du ta färjan mellan Helsingborg och Helsingör, alternativt Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn, och sedan köra genom Själland över till Fyn för att därefter fortsätta genom Jylland och till slut komma ner till Tyskland. Passa gärna på att göra många stopp på vägen och upptäck små fina danska och tyska städer.

Rödby – Puttgarden

Istället för att köra genom hela Danmark kan du, efter att ha tagit färjan mellan Helsingborg och Helsingör, ta dig ner till Rödby. Från Rödby tar du sedan färjan till Puttgarden. Färjan tar mindre än en timme men den ger en skön paus i bilkörandet. Du hinner gott och väl att ta en fika eller äta lunch innan bilfärden går vidare mot Hamburg. De första milen i Tyskland kan ta lite tid. Sträckan är ofta mycket trafikerad men när du väl kommit förbi de första milen brukar det inte vara några problem. Passa gärna på att stanna till i Lübeck på vägen till Hamburg. Det är en fantastiskt fin stad med gamla medeltida byggnader från Hansatiden.

Göteborg – Kiel

Bor du i västra Sverige kan ett alternativ vara att ta färjan från Göteborg till Kiel. Från Kiel är det sedan inte långt att köra till Hamburg. Färjan tar desto längre tid. Den lämnar nämligen Göteborg på kvällen och kommer fram till Kiel på morgonen dagen efter. På färjan kan du äta en god middag och sedan sova gott innan det är dags att fortsätta resan igen.

Till Hamburg med bil eller buss

Att ta bilen till Hamburg är också smidigt. Från Hamburg utgår flera stora motorvägar, så kallade autobahns. De går exempelvis mot Berlin, Amsterdam, Frankfurt och Köpenhamn. Från Sverige åker du därför enklast över Malmö och Köpenhamn och sedan vidare till Tyskland och Hamburg. Det finns också flera svenska bussbolag som arrangerar bussresor till Hamburg. Antingen bokar du en paketresa. Då kliver du på bussen i din hemstad eller närliggande stad och sedan kliver du av precis utanför hotellet. Enklare än så kan det inte bli. Det finns också vanliga busslinjer där du själv fixar boende. Där krävs det vanligen att du byter buss i Köpenhamn och sedan stannar bussen vid Hamburgs centralstation.

Till Hamburg med flyg

Hamburgs flygplats heter Flughafen Hamburg-Fuhlsbüttel. Den ligger i stadsdelen Fuhlsbüttel i Hamburg och varje år flyger ungefär 12 miljoner passagerare till och från denna flygplats. Hamburgs flygplats är Tysklands fjärde största. Den är också landets äldsta flygplats, redan 1911 öppnade den. Från flygplatsen går det en pendeltågslinje till centrala Hamburg. Det tar ungefär 25 minuter att åka in till centrala Hamburg med pendeltåg. Förutom den stora flygplatsen i Hamburg finns det också en lite mindre flygplats 54 kilometer norr om Hamburg. Den ligger i Lübeck och heter Lübeck Blankensee flygplats. Där landar många av planen från lågprisflygbolag, exempelvis Ryanair och Wizzair. Även från denna flygplats kan du smidigt åka tåg eller buss till centrala Hamburg, vilket tar ungefär en timme. Du kan flyga till Hamburg från Arlanda, Skavsta eller Landvetter. Det är flera olika flygbolag som trafikerar Sverige – Hamburg, exempelvis Lufthansa, SAS och Ryanair. Det finns även möjlighet att åka från Visbys flygplats till Hamburg med flygbolaget Vildanden.

Hyrbil i Hamburg

Om du åker till Hamburg med flyg eller tåg kan det vara smidigt att hyra en hyrbil för att ta dig från flygplatsen in till centrala Hamburg, alternativt för att ta dig mellan flygplatsen och ditt hotell, vilket kan vara smidigt ifall du bor lite utanför Hamburg. Du kan också hyra en hyrbil för att bege dig ut på utflykter i närområdet. Själva Hamburg besöker du lättast till fots eller via den väl utbyggda kollektivtrafiken, men för att ta dig runt i Hamburgs ytterområden eller närområden kan det vara smidigt med en hyrbil. Du kan boka hyrbil redan hemifrån vilket brukar vara billigast (vi rekommenderar biluthyrning.com för att jämföra priser på hyrbilar). Eller så bokar du på flygplatsen och där finns det flera olika hyrbilsbolag att välja mellan.