Mat & Dryck

Mat & Dryck

Hamburg har över 4000 restauranger och därtill en oändlig mängd caféer. Oavsett vilken typ av mat du är sugen på vid ett besök till Hamburg kan du säkert hitta det du vill ha på en restaurang i närheten. Om du åker till Hamburg måste du äta fisk på någon av stadens restauranger. Det sägs att Hamburg är bland Tysklands bästa när det gäller just fisk- och skaldjursrestauranger. På morgnarna kommer fiskebåtarna in till hamnen med nattens fångst och färskare än så är det svårt att få sin fisk idag. Men stadens restauranger behärskar även mångkulturell mat likväl som traditionell tysk husmanskost. Visste ni förresten att i Hamburg finns fler stjärnbeströdda restauranger än i någon annan tysk stad och att det finns hela nio stycken restauranger med stjärnor i Michelinguiden.

 

När det gäller tysk husmanskost är Birnen, bohnen und speck en av de rätter som är mest populär. Det är alltså päron, bönor och bacon! Bratwurst, Currywurst och Knackwurst är några exempel på Tysklands goda korvar som serveras på många sätt. Överhuvudtaget är ju det tyska köket känt för just sina korvar. Fischbrötchen är en smörgås som är ett måste att prova i Hamburg. Det är ett ljust bröd med fyllning av fisk, lök, inlagd gurka och remouladsås.

 

Här nedan tipsar vi om några av Hamburgs restauranger som är väl värda ett besök.

  • Cox är en lyxig restaurang som är väldigt populär. De serverar tysk mat med en touch av Frankrike och med kryddor från hela världen. Annorlunda, men väldigt god mat.
  • Fischküche är en av Hamburgs restauranger som tillagar fisk och skaldjur från dagens fångst. Tillagningen sker i ett av restaurangens hörn, så gästerna kan titta på och se vad som tillagas.
  • Tafelhaus erbjuder en ordentlig matupplevelse. Rätterna på menyn byts ut med kämna mellanrum och många av huvudrätterna är endast för två personer. De har uteservering med hamnutsikt och restaurangen använder sig av den aktuella säsongens råvaror med vilt och fisk som huvudråvaror.
  • Peter Lembke är en restaurang med genuint nordtyskt kök och som älskats av lokalbefolkningen ända sedan öppnandet 1910. Där kan du äta traditionell tysk mat, så som ål eller varför inte pröva på labskaus, som är en blandning av fläsk, potis och kryddor, och som serveras med stekt ägg och matjessill.
  • Landhaus Scherrer är en restaurang i Hamburg med en stjärna i Michelinguiden och bästa restaurangen för den som vill förjupa sig i regionala delikatesser. Det sägs också att vinkällaren som finns hos Landhaus Scherrer inte överträffas hos någon annan restaurang i Hamburg.
  • Le Canard har en modern medelhavsmeny med exotiska inslag. En spännande restaurang där chefskocken ändrar regelbundet, men anka med rödkål och friterad fisk står dock alltid på menyn. Restaurangen har en otroligt backer utsikt över de historiska skeppen vid Övelgönne.
  • Schatto Pauli är en relativt nyöppnad teaterrestaurang som ofta har artister som gäster och som har en livlig, intim stämning, bara den är värd att besöka restaurangen för.
  • Under den Linden är ett mysigt café som lyckas med bedriften att vara modernt och gammeldags på en och samma gång. DE har serverat kaffe, gofika och underbara pastartter sedan 1982. De har också högar med tidningar och magasin för den som vill ha en skön lässtund i lugn och ro.
  • Balzac är en cafékedja i Hamburg som är döpt efter den franske författaren Honoré de Balzac som var koffeinberoende. Är du kaffeälskare är det här rätt ställe för dig. Ett mysigt och ombonat ställe.