Bra att veta

Bra att veta

Hamburg ligger ju i Tyskland som inte är helt olikt Sverige. Det lär inte vara några konstigheter att besöka staden, det krävs inga vaccinationer, visum eller liknande som man ju kan behöva tänka på vid resor till många andra länder. Men vi har ändå här samlat lite saker som kan vara bra att veta inför en resa till Hamburg.

 

 • Redan vid bokning kan du beställa transfer till och från flygplatsen så är det klart när du kommer fram. Även hyrbil kan du beställa innan du reser ifall du har tänkt boka hyrbil i Hamburg. Om du inte har bokat och beställt transfer eller hyrbil innan du åker går det självklart bra att göra det på plats också. Från Hamburgs flygplats är det 14 kilometer och du kan åka pendeltåg, buss eller taxi därifrån, vilket tar omkring en halvtimme. Från Lybecks flygplats är det närmare 6 mil till centrala Hamburg och resan därifrån går på lite över en timme.
 • I själva Hamburg tar du dig lättast runt med kollektivtrafik – buss, pendeltåg (S-bahn) eller tunnelbana U-bahn. Det är relativt billigt med kollektivtrafik. Det finns många taxibolag i Hamburg och även det är relativt billigt färdsätt, men tänk på att fråga om priset innan resan och att många taxichaufförer förväntar sig dricks.
 • Hotell bokar du lättast hemifrån eftersom Hamburg är en mycket populär turiststad, framförallt sommartid. Har du särskilda önskemål eller vill bo mitt i centrala Hamburg kan det vara svårt att få tag på ett hotellrum när du väl är på plats. Om du istället bokar hotell redan innan avresan kan du vara säker på att få ett rum på just det hotell du vill bo.
 • Hamburg är känd som staden som aldrig sover. Här finns nöjen som passar alla, här finns allt från museer, konsthallar, musikaler och opera, till restauranger, nattklubbar och till med strippklubbar. Dessutom finns en lång rad sevärdheter och attraktioner i denna stora stad, så du kommer inte att tröttna i första laget. Se utbudet som ett stort buffébord där du plockar godbitarna som passar dig.
 • När det gäller mat och dryck finns det ett oändligt utbud av restauranger där hela världens kök finns att välja på. Det finns faktiskt över 4000 restauranger i staden och minst hälften av dem erbjuder utländska rätter. Du behöver sällan boka bord på restaurangerna i Hamburg eftersom de ligger så tätt. Är det fullt på en restaurang behöver du bara gå några meter så är du vid nästa. Men vill du äta på något speciellt ställe kan det förstås vara bra att boka i förväg.
 • Hamburg är ett shoppingparadis. Här finns exempelvis Europas största shoppinggalleria, men också gator fyllda med små butiker med kända designermärken liksom små mysiga butiker med handplockade varor. Tänk på att de flesta affärerna är stängda på söndagarna.
 • Det officiella språket i Hamburg är tyska och tyskarna föredrar också att prata sitt eget språk om de får välja. Men engelska är förstås också gångbart i Hamburg.
 • Generellt sett är tyskarna ett artigt och formellt folk. De är punktliga och uppskattar när man kommer i tid. De tilltalar ofta okända med Sie (Ni).
 • På tysk teve dubbas det mesta till tyska.
 • Valutan i Tyskland är euro.
 • Landets larmnummer är 110 till polis och 112 för ambulans och brandkår.